22 Mayıs 2009 Cuma

Aşk Çokgenleri.

Aşk... Nedir aşk? Sevginin saplantılı dışa vurumumu? Gözlerinin ondan başka hiç bir şeyi görmemesi mi? Hiç bitmeyeceğini düşünüp sonuna kadar körü körüne bağlı kalmak mı? Yoksa imkansız olduğunu bile bile eksik olan şeyleri katarak kurtarmaya çalışıp mücadele etmek mi?

Eksik olan bir şey? Her ilişkide vardır. Peki ya bu eksik olan başka biriyse? Kararsızlık...

Bir insan aynı anda birden fazla kişiye aşık olabilir mi? Hadi canım olamaz dediğinizi duyar gibiyim... Ya olursa? Bu aşk değildir dersiniz o zamanda. Kararsızlıktır...

Biraz derine inip bakınca neden olmasın ki? Her şey sadece biraz ince düşünmede yatıyor. Nedir ince düşünmek? İnce düşüne düşüne aşkı da incelttik, anlamsızlaştırdık. Şimdi buna üçgenler dörtgenler taksak ne olur ki? Aşk her zaman iki kişi arasında mı olur? Sevgi güzel bir duygu, sevmek... Neden sevginin tamamını bir kişide fokuslayasın ki? Paylaşın sevginizi, sevin herkesi...

Mide bulandırıcı değil mi? Düz mantık bakınca öyle. Sevdiğim kişi sadece beni sevsin bu hayatta, benden başkası olmasın diye bakarız. Ama karşımıza daha farklı biri çıkınca aynı hoşgörüyü göstermeyiz. Soğuruz ve bitmez denilen aşkımızı bir kenara bırakırız. Heyecan vermez bize bu ilişki. İnsanız neticede. Gözümüze daha farklı gelen birini görünce elimizdekini bi çırpıda satabiliriz. Her zaman için bizim olmayan daha çok dikkat çekmez mi? "Komşunun tavuğu komşuya kaz görünürmüş bile demiş atalarımız." :) Aslında bu olay tam olarak böyle değil... Yani şöyle ki. Kimse kimseyle aynı değil. Hepimizin eksiklikleri var. Mükemmel olan kimse yok. Elimizde olan eksiklikleri başkalarında aradığımız için hep çokgenlerin diğer parçaları ilgimizi çekmiştir ve karar verme vaktidir. Ya eskisi ile devam, ya da yenisiyle yeni bir başlangıç. İşte böyle bir zor dönemeçe gelir insan ve kararsızlıklar yeniden baş gösterir.

Ama unuttuğumuz bir şey var. Eskisi insanda yenisi insan değil mi?

Yani bize yeni yeni heyecanlar yaşatan, hiç tatmadığımız duyguları yaşatan kişinin eksiklikleri yok mu? Elbette var. Belki onun eksiklikleri daha bile fazla. Şeçim yaparsan daha mutsuz olmaz mısın? Ya ilerde daha büyük acılar doğurmaz mı bu olay? Çok karışık gözüküyor ama değil. Gelin bırakın aşkı kumar gibi yaşamayı. Kazanmakta var kaybetmekte mantığını çıkarın üstünüzden. Aşk gibi yüce bir duyguyu alçalttık, bari kendimize ve başkalarına acı çektirmeyelim.

Biz aşık olduğumuzu zannediyoruz sadece. Ama aşk değil. Aşkın doğru bir tanımıda yok. Sevmek var.

Sevmek insani bir duygu... Olmazsa eğer dünya dönmeyi reddeder. Hayat denen o karmaşık düzen olmaz. Sevin. Herkesi sevin. Sevgili gibi, dost gibi, sırdaş gibi. Ama karşınızdakinin insan olduğunu ve eksikleri olduğunu unutmadan sevin. Bu eksiklikler karşınıza çıktığında hayal kırıklığı duymaya hakkınız yok! Hayatınızda çokgenlere yer verin... :)

Ama size bir tavsiye. Türkiye gibi bir ülkede yanlış anlaşılabilir bu yazdıklarım. O yüzden siz siz olun. Karda yürüyün izinizi belli etmeyin... :)

Öptüm canlar. Hepinizi seviyorum ve aşk çokgeninde hepinizin bir kenarı var.

XxX

4 yorum:

  1. Olmaz öyle Kadirim. Yıllardır felsefem herkesi seveyim, değer vereyim, şans vereyim olmuştur ama bahsettiğin şey olmaz. Aşkı, tek bir kişide yaşayabilir, ama çoğullaştırcaksak bunu 2yi geçemez. 2 den fazlası kararsızlk olmaz "yalan" olur. Aşk sevmeyi içinde barındırır, ama aşk sevmek değildir. Sevmekten çok ötesidir, dibi yoktur, göremezsin. Evet, tarifide yoktur, herkes kendine göre yaşar, herkes farklı yaşar, ama herkes aşkda sevgiden ötesini yaşar.

    Güzel bi dille anlatmışsın Kadirim ama anlaşamadık bu sefer. :)

    YanıtlaSil
  2. Anlatmak istediğimi anladıysan benim için en büyük onurdur bu (= Her zaman için anlaşmamız gerekmiyor zaten. Bende herkesle aşk yaşıyalım, saadet zinciri kuralım demiyorum. Anlatmak istediğim gerçek aşkın senin dediğin gibi yalan oluşu. Aşkın olması için gerçek bir tarif yok elimizde doğru dürüst. İnsan tek kişiyle yaşıyamıyor. Hep daha fazlasını arıyor. Peki daha fazlasını ararken neden birileri üzülüyor? Bir insanla bir şey paylaştığında o aşk oluyor. Ama yeterli değil. Dostta lazım bu hayatta. Aşkı o kadar anlamsızlaştırdık ki, her iyi anlaştığımız kişiye potansiyel aşık olunacak kişi gözüyle bakıyoruz ve hep eksiklikleri tamamlamaya çalışıyoruz. Böyle oluncada üzülen taraf çok oluyor.

    YanıtlaSil
  3. 1000 tane aşkım olacağına 1 tane dostum olsun zaten :) Dost, arkadaş , aşk kavramlarını iyi bilen biri olduğumu düşündüğümden bu duygu çeşitleri arasında karmaşa yaşamıyorum, o yüzden aşkla ilgili problemlerim olmuyor :) Anladım seni Kadir :)

    YanıtlaSil
  4. ahahah eLLerine sagLık kadir ; )

    YanıtlaSil